Wat is boulderen?

Boulderen is een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Je klimt korte routes –  boulders – op wanden van ruim 4 meter hoog. Je klimt zonder touw, boven dikke matten, waardoor je veilig kunt boulderen.

Boulderen in de Revolt boulderhal

Makkelijke en moeilijke boulders

Boulderen is een sport voor iedereen. In onze boulderhal kan je gemakkelijke boulders klimmen, hele moeilijke en alles daar tussenin. Je kunt het in je eentje doen of met een groepje: wie kan bij welke boulder de top bereiken, oftewel de boulder ’toppen’? Je kunt elkaar tips geven en om de beurt bewegingen uitproberen.

Iedere boulder is ook een soort puzzel. Het is soms niet meteen duidelijk hoe je hem kunt toppen. Ook dat maakt boulderen spannend: kan jij uitvinden hoe je de grepen moet vastpakken en welke bewegingen je moet maken om bij de top te komen?

Eerste keer boulderen

Als je voor de eerste keer bij komt boulderen, kan je meteen eenvoudige of misschien al wat moeilijkere boulders uitproberen. Al snel merk je dat je moeilijker, uitdagender boulders kunt klimmen. Het voelt goed om boulders te toppen waarvan je niet wist dat je die kon.

Je zult merken dat je van boulderen snel sterker wordt. Het is de uitdaging die jou je spieren laat gebruiken, je traint ze zonder dat je het door hebt.

Olympische Spelen Tokyo

Binnenkort kan je boulderen op de Olympische Spelen zien. De klimsport is in Tokyo 2020 voor het eerst op de Olympische Spelen. Dit keer nog zonder Nederlanders. Sommige atleten van ons Revolt climbing team trainen voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Onze hal heeft alles om daarvoor te trainen.

Jouw moeilijkste route van A naar B

Boulderen is eigenlijk: de moeilijkste route van A naar B die je zonder touw of hulpmiddelen kunt klimmen. Op de Olympische Spelen is dat: de moeilijkste route van A naar B die menselijkerwijs mogelijk is. Daar zijn boulders die soms maar één of twee mensen ter wereld kunnen klimmen. Voor jou is dat: de moeilijkste route in de hal die jíj op dat moment kunt klimmen. Je zult zien: na een tijdje zijn dat heel andere routes dan bij de eerste keer.

Lees meer over de Eerste keer boulderen.

Video over Boulderen