Persbericht NK Boulder 2020

Het NK Boulder 2020 wordt op 21 maart zonder publiek in onze Revolt hal gehouden. Hier het persbericht dat aan de lokale Delftse media is verstuurd.
De tekst is op 13 maart aangepast vanwege de Corona maatregelen.

Lisa Klem in actie in de Revolt Boulderhal – foto Vincent Lee fotografie

NK boulder met lokale toppers in Revolt Boulderhal

Op zaterdag 21 maart strijden de beste Nederlandse boulderaars in de Revolt Boulderhal om het Nederlands Kampioenschap. Deze keer zal de wedstrijd vanwege de Corona crisis helaas zonder publiek plaatsvinden.

Op zaterdag 21 maart strijden de beste Nederlandse boulderaars in de Revolt Boulderhal om het Nederlands Kampioenschap. Deze keer zal de wedstrijd vanwege de Corona crisis zonder publiek plaatsvinden. De finale is te zien via een livestream op nkboulder.nkbv.nl.

De klimmers van twee Delftse teams gaan voorop in de strijd: Tiba Vroom, Lisa Klem en Hidde Bakker van het Revolt Climbing Team en Tim Reuser en Don van Laere van Team Delfts Bleau.

Tiba en Lisa

Bij de dames maken Tiba Vroom en de jeugdige Lisa Klem kans op de titel. In de Nationale bouldercompetitie, die net achter de rug is, behaalden zij de eerste en tweede plaats. Tiba won drie van de vier wedstrijden en toonde zich daarmee de beste klimster van het voorseizoen. Trainingsmaatje Lisa Klem zit haar dicht op de hielen en kan ook zomaar de winst grijpen. Bij boulderen is vooraf niets zeker. Iedere deelnemer moet in de finale vier boulders klimmen, de verschillen zijn klein en een foutje is zó gemaakt. Andere kanshebbers zijn Lynn van der Meer (20) en Pleun Frank (17), die er vorig jaar onverwachts met de titel vandoor ging.

Hidde, Tim en Don

Bij de heren plaatste Hidde Bakker van het Revolt team zich als zesde voor het NK. Favorieten Tim Reuser en Don van Laere behoren tot het team van de andere boulderhal in Delft: Delfts Bleau. Zij trainen bijna dagelijks in deze hal en wonnen al eerder nationale titels. Tim Reuser, die vorig jaar internationaal doorbrak en kans leek te maken op deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo, is dit jaar opnieuw de favoriet. Ook Mark Brand, die de Nationale bouldercompetitie won, is een van de grote kanshebbers.

Topsport in Delft

Jörg Franken, initiatiefnemer van de Revolt Boulderhal en coach van het Revolt Climbing team: “Het is vrij uitzonderlijk dat een stad als Delft, waar veel mensen het boulderen als sociale, uitdagende sport hebben ontdekt, nu een tweede topsport boulderhal rijk is. Ik trainde met het team in Leiden, maar liep daar aan tegen de beperkte trainingsfaciliteiten. Sommige teamleden, zoals Tiba en Lisa, willen naar de Olympische Spelen van Parijs. Daarvoor zullen zij de stap naar de internationale top moeten maken en dat kan alleen als ze van zeer goede trainingsfaciliteiten gebruik kunnen maken.”

Nieuwe stijl boulders

“In onze nieuwe hal hebben we een krachthonk dat speciaal voor topklimmers is ingericht. Veel van de boulders lijken op boulders die Nederlandse klimmers bij internationale wedstrijden tegenkomen, zeer moeilijke boulders met bijvoorbeeld sprongen en slingerbewegingen. Dat ziet er heel spectaculair uit. Onze grote wedstrijdwand is uniek in Nederland en zit vol met zulke nieuwe stijl boulders. Wij zijn heel trots dat de NKBV, die de nationale wedstrijden organiseert, het NK in onze hal op deze wand wil houden.”

Ouders met kinderen

Mede initiatiefnemer en bedrijfsleider Matthijs Abeelen: “Boulderen leeft in Delft en omgeving, dat kunnen we goed merken. Het was ontzettend leuk om te zien hoeveel mensen af kwamen op onze open dag eind januari. De hele hal was gevuld met beginners en gevorderden en ook veel ouders met kinderen die het voor het eerst deden. Onze jeugdclub groeit en we willen schooltoernooien gaan organiseren. Dat gaat prima samen met onze topsport ambities.”

Zelf NK boulders klimmen

Na de NK heeft iedereen nog twee weken de tijd om zelf de boulders van de halve finale en de finale te klimmen. Je kunt meedoen aan #NKBoulderBaas: als je video’s van je toppogingen op instagram zet, maak je kans op een donsjack, bouldermat of Revolt 10-rittenkaart.

Livestream, laatste nieuws

Kijk voor het laatste nieuws, de livestream van de finales en #NKBoulderBaas op de NK site van de NKBV.