Verloop NK Boulder 2020

Aan een NK boulder doen in principe de beste 12 mannen en vrouwen van de Nationale bouldercompetitie mee. Dit jaar zijn het 14 vrouwen vanwege drie ex aequo op de twaalfde plaats en 13 mannen omdat iemand dispensatie heeft gekregen. Op de NKBV NKBoulder site staat een overzicht van alle deelnemers.

Om de uitleg hieronder eenvoudig te houden, gaan we voor het gemak uit van 12 m/v deelnemers. Na de halve finale gaan de beste zes door naar de finale.

Halve finales

’s Middags zijn de halve finales, de dames om 13:00 uur en de heren om 16:00 uur.

Alle mannen en vrouwen moeten vier boulders klimmen, waarvoor ze per boulder vijf minuten de tijd krijgen. Ze hebben steeds vijf minuten rusttijd tussen het klimmen van de boulders.

Voorafgaand aan de halve finale zitten alle deelnemers in de ‘isolatie’, een ruimte van waaruit ze de boulders niet kunnen zien.

Eerst begint nummer 12 van de bouldercompetitie aan de eerste boulder. Na vijf minuten begint nummer 11 aan de eerste boulder en gaat nummer 12 voor vijf minuten terug naar de isolatie. Daarna klimt nummer 10 de eerste boulder, nummer 12 de tweede boulder en zit nummer 11 in de isolatie. Vervolgens mogen 10 en 12 weer naar de isolatie en mag nr. 9 aan de eerste boulder beginnen en nr. 11 aan de tweede . En zo verder totdat nummer 1, die als laatste aan zijn of haar serie begint, de vierde en laatste boulder heeft geklommen.

Dit duurt alles bij elkaar ongeveer anderhalf uur.

De finales

De heren- en damesfinale vinden tegelijkertijd plaats op verschillende delen van de wedstrijdwand. Iedereen klimt opnieuw vier boulders, steeds één man en één vrouw tegelijk.

Voorafgaand aan de wedstrijd mogen de finalisten de boulders gezamenlijk ‘inlezen’: ze krijgen per boulder twee minuten de tijd om te bedenken hoe ze die het beste kunnen klimmen. Na afloop gaan ze terug naar de isolatie.

Vervolgens komen de nummers 6 van de halve finale als eersten naar voren om de eerste finaleboulder te klimmen. Ze hebben daarvoor 4 minuten de tijd. Dan gaan de nummers 6 terug naar de isolatie en beginnen de nummers 5 aan de eerste boulder. Dit gaat zo door totdat de nummers 1 de eerste boulder hebben geklommen, waarna de nummers 6 aan boulder 2 beginnen. En zo door totdat de nummers 1 klaar zijn met de vierde en laatste finaleboulder.

Na ongeveer 2 uur is duidelijk wie de nummers 1 – 6 geworden zijn en kunnen de winnaars van de gouden, zilveren en bronzen medaille gehuldigd worden.

Puntentelling

Klik hier voor informatie over de puntentelling en het bepalen van de eindstand

NK Boulder 2019

Impressie van de NK boulder van vorig jaar.